Tandvårdsbidrag 2025 – så funkar det
Tandvårdsbidraget är ett statligt tandvårdsstöd, det vill säga en form av ekonomiskt stöd från staten för att underlätta kostnader för den svenska befolkningens tandvård. Bidraget är en viktig del i att bidra till att alla har råd med och tillgång till god tandvård.Nytt för 2025
Sedan den 1 januari 2025 sänks åldersgränsen för gratis tandvård från 23 år till 19 år. Från den 15 januari 2025 gäller också nya regler för tandvårdsstödet – här är några av ändringarna att hålla koll på.- Man har infört en ny definition av vävnadsskada.
- En ny åtgärd (711) för fyllning utförd av tandhygienist tillförs.
- Tandhygienistens åtgärder utökas vid basundersökning för att även inkludera tandslitage och diagnostik.
Alla ändringar går att läsa i sin helhet på TLV:s hemsida.
Hur fungerar tandvårdsbidrag?
Bidraget betalas direkt till tandvårdsmottagningen, vilket innebär att du inte behöver ansöka om bidraget själv – summan dras automatiskt av från behandlingskostnaden. Tandvårdsstödet är uppdelat i Allmänt tandvårdsbidrag (ATB) och Särskilt tandvårdsbidrag (STB).Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Alla som är folkbokförda i Sverige är berättigade till ATB. Bidraget syftar till att täcka kostnader för till exempel förebyggande tandvård och grundläggande behandlingar. Det allmänna tandvårdsbidraget är 600 kronor/år till och med året du fyller 23. Därefter är det 300 kronor/år till och med året du fyller 64. Året därpå höjs det återigen till 600 kronor/år. Bidraget förnyas den 1 juli och det är möjligt att spara det under ett år och slå ihop det med nästa års bidrag. Det innebär att du som är under 23 år eller 65 år och äldre kan få upp till 600 kronor per år eller upp till 1 200 kronor vartannat år. Du som är mellan 24–64 år kan få upp till 300 kronor i ATB per år, eller upp till 600 kronor nästkommande år. Beloppet dras av automatiskt när du besöker en tandvårdsmottagning, oavsett om du besöker en tandläkare via Folktandvården eller genom en privat mottagning.Så mycket får du
-
Till och med det år du fyller 19 år: gratis tandvård
-
20–23 år: 600 kr per år
-
24–64 år: 300 kr per år
-
65 år och äldre: 600 kr per år
Särskilt tandvårdsbidrag (STB)
För personer med särskilda behov som kan medföra en ökad risk för tandhälsoproblem eller svårigheter att sköta sin munhygien, finns ett individanpassat särskilt tandvårdsbidrag. Dessa behov kan exempelvis vara relaterade till funktionsnedsättningar eller kroniska sjukdomar.Så mycket får du
Särskilt tandvårdsbidrag uppgår till en summa av 600 kronor per halvår. Hur du använder bidraget kan variera och summan går att dela upp både 300 kr + 300 kr, likväl som 400 kr + 200 kr, beroende på hur dina individuella behov ser ut.
Bidraget förnyas vid två tillfällen per år (den 1 januari och den 1 juli). Till skillnad från ATB är det inte möjligt att spara bidraget från ett halvår till ett annat.
Högkostnadsskydd
Högkostnadsskyddet för tandvård gäller när dina tandvårdskostnader överstiger 3 000 kronor under en tolvmånadersperiod. Skyddet baseras på referensprislistan, som fastställs av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), eller på tandläkarens pris om detta är lägre än referenspriset. Du betalar själv mellanskillnaden om tandläkarens pris är högre än referenspriset.- För kostnader mellan 3 001 och 15 000 kronor: 50 % av kostnaden enligt referenspris dras av.
- För kostnader över 15 000 kronor: 85 % av kostnaden enligt referenspris dras av.
Du blir berättigad till högkostnadsskyddet den 1 januari det år du fyller 24 år. Du hittar den senaste referensprislistan på tlv.se.
Vanliga frågor om tandvårdsbidrag
När får man tandvårdsbidrag?
Tandvårdsbidraget erhålls automatiskt när du besöker en tandläkare för behandling eller förebyggande åtgärder. Bidraget dras av direkt från behandlingskostnaden, så du behöver inte ansöka om det själv.Hur funkar det med tandvårdsförsäkring?
Med en tandvårdsförsäkring kan du få ersättning för de kostnader som du behöver stå för själv. Det som omfattas av tandvårdsbidraget dras av direkt vid tandläkarbesöket – för resterande kostnader är det möjligt att få ersättning av tandvårdsförsäkringen.Det statliga tandvårdsstödet och tandvårdsförsäkringen fungerar tillsammans för att hjälpa dig hantera kostnaderna för tandvård.